Abilitatea de a imita spontan

Capacitatea de a imita este o abilitate esențială în dezvoltarea timpurie prin intermediul careia copiii învață noi abilități și se angajează în interacțiunile sociale cu ceilalți. Imitația joacă un rol-cheie în dezvoltarea comunicării sociale (limbajul, jocul simbolic, interacțiunea socială și schimbul emoțional). Cercetările recente sugerează că copiii cu TSA pot avea dificultăți deosebite în a imita în situații sociale nestructurate. Prin urmare, intervențiile care pot preda abilitățile imitative spontane în timpul interacțiunilor de zi cu zi, pot fi deosebit de eficiente pentru promovarea flexibilității, imitației sociale și a altor abilități de comunicare socială.

Trainingul de imitație reciprocă (RIT – reciprocal imitation training) este o intervenție de predare în mediul natural (i.e., învățare incidentală) menită să-i învețe pe copiii mici să imite în mod spontan în timpul interacțiunilor de joc în progres. Scopul acestui training este să-l înveți să imite ca unealta in interacțiune socială și, prin urmare, este mai important ca el/ea să încerce să îți copieze acțiunile decât să facă corect o acțiune specifică. RIT poate fi implementat într-o varietate de locații (de ex., în interior, în exterior), precum și în timpul rutinelor zilnice (de exemplu, timpul de baie). Este recomandat să faci această intervenție acasă, timp de 20 de minute pe zi, în timpul jocului.

Deși RIT poate fi implementat în timpul unei varietăți de activități în care lipsesc jucăriile, (cum ar fi baia), jucăriile reprezintă o parte importantă din programul de predare a imitației. Este important să alegi jucăriile cu care se joacă sau de care este interesat. Jucăriile care pot fi folosite în diferite moduri sunt mai bune decât jucăriile care au doar una sau două funcții (cum ar fi jucăriile electronice – ex., pian). De asemenea, jucăriile care sunt interesante, dar nu se focuseaza pe ele in totalitate, sunt mai bune decât jucăriile care il capteaza 100%, deoarece va putea să îți acorde atenție mai repede dacă nu este prea absorbit de jucării. Este bine să ai la dispoziție mai multe jucării diferite, astfel încât să poată selecta jucăriile de care este interesat cel mai mult. Este și mai bine dacă aveți două seturi de jucării identice sau similare, astfel încât ea/el să poată avea un set și tu să ai celălalt set. Acest lucru îți permite să faci în același timp cu el acțiunea din joc. De asemenea, îți permite să modelezi acțiuni noi fără a fi nevoie să-i iei din mână jucăria.

RIT se bazează pe imitarea tuturor gesturilor, vocalizărilor și acțiunilor adecvate ale copilului.

Imitarea jocului copilului promovează joint attention, răspunsurile sociale și crește numărul scenariilor de joc pe care el le are. Imitând sunetele sau silabele emise de el stabiliți baza pentru predarea imitației reciprocă, deoarece ea/el învață că imitarea este o interacțiune înainte și înapoi (de la el spre tine și de la tine spre el). Din acest motiv, este important să imiti majoritatea acțiunilor lui, chiar și acțiuni neobișnuite (nu cele inadecvate), mișcări corporale sau vocalizări. Făcând acest lucru, îi spui că ești interesat de jocul lui. Vei avea ocazia să-l înveți acțiuni mai adecvate, gesturi și noi cuvinte atunci când este rândul lui să te imite! Următoarele strategii te vor ajuta să devii mai eficient în predarea imitației reciproce.

Stai față în față
Asigură-te că ești întotdeauna în aria lui vizuală astfel încât el să poată să se uite la tine cu ușurință și să vadă ce faci. Dacă el nu stă prea mult jos, trebuie să te miști pentru a rămâne față în față cu el.

Imită acțiunile cu jucării
Imită ceea ce face el cu jucăriile. De exemplu, dacă el rulează o mașină înainte și înapoi, rulează și tu o altă mașină înainte și înapoi. Dacă el deschide și inchide ușa de la fermă, deschide și închide și tu cealaltă usă. Dacă vrea să tragă jucăria spre el sau vrea numai să deschidă ușa – poti sa introduci un personaj – ușa se deschide să intre sau să iasă un personaj.

Imită gesturile și mișcările corpului
Imită gesturile și mișcările corpului lui. Acest lucru il va ajuta, de asemenea, să înțeleagă, pe de o parte, că îl imiti, iar pe de alta parte că ceea ce face el este semnificativ și poate influența felul în care actionezi. Imitarea gesturilor și mișcărilor corpului este utilă în special atunci când el nu este angajat cu o jucărie. De exemplu, dacă el se plimba în jurul camerei, urmeaza aceeași traseu în mod intenționat. Copiii găsesc adesea acest comportament destul de amuzant și se bucură cu adevărat de tipul acesta de interactiune.

Imită vocalizări
Imită toate vocalizările și cuvintele adecvate jocului. Din nou, atunci când folosiți această tehnică este bine folositi animatia !

Foloseste animatia
Exagereaza miscarile, vocea si foloseste expresii vocale scurte si repetitive atunci cand imiti actiunile lui.

Imita numai comportamentul adecvat
Este important să decizi ce comportamente vrii sa imiti. Pentru copiii care nu au jocuri adecvate, încearcă să imiti orice acțiune sau vocalizare adecvată. Aceasta ar putea include, aruncarea unei mingi, privirea în oglindă, etc. Nu imita comportamente agresive sau periculoase cum ar fi lovirea sau ruperea jucăriilor. Dacă folosește comportamente pe care nu doresti să le dezvolti, poti „imita” acel comportament în timp ce îl modelezi în ceva mai potrivit. De exemplu, dacă el găsește un obiect, te poti preface ca mananci un obiect asemănător sau dacă el își flutura mâinile pentru a arăta entuziasmul, ai putea „imita” entuziasmul, dar îl exprimi prin baterea mâinilor. Pentru copiii care au joc adecvat, imita doar comportamentele adecvate.

Controleaza situatia
În timp ce il imiti fii în concordanță cu regulile și consecințele stabilite anterior. Pune limite (interventie) pentru comportamente care ar putea duce la ruperea/aruncatul jucariilor sau lovirea persoanelor. Aminteste-ti că tu controlezi situatia, tu decizi ce este si ce nu este acceptabil.

Descrie actiunile tale cand el se uita la ce faci
Vorbest cu sens – atunci cand el se uita la ce faci sau atunci cand este interesat (real interesat) de ceva. Asta inseamna ca pentru 1-2 secunde atentia lui este concentrata pe ceva. Atunci numeste obiectul sau actiunea! Daca isi plimba privirea de la un obiect la altul fara o tinta anume, asteapta, nu vorbi, si preia initiativa (incepe un joc care ar putea sa-l intereseze).

Vorbeste clar si foloseste tot atatea cuvinte cat foloseste el
Dcaa el emite doar sunete – spune silabe si cuvinte scurte. Daca foloseste un cuvant – un cuvant si uneori pentru dezvoltarea limbajului 2 cuvinte. Daca foloseste 3-4 cuvinte – du-te pe 4-5 cuvinte.

Vorbește rar
Încetineste ritmul de vorbire. Spune ceva – fa pauza 5 secunde – iarasi spui ceva – iarasi pauza 5 secunde. Cu cat o sa faci pauze intre cuvinte/propozitii cu atat il ajuti mai mult sa asocieze cuvantul cu actiunea facuta de tine.

Extinde limbajul copilului
Extinde limbajul copilului prin imitarea cuvântului spus de el și apoi adăuga un cuvant. El spune „tren” – tu spui „tren – ciu -ciu”/””trenul merge”. Stabileste inainte de joc ce vrei sa folosesca mai des: actiuni, substantive, adjective, etc. Asa vei stii ce sa adaugi la raspunsul lui!

Preda imitația cu obiect
Pentru a învăța actiuni noi in imitatie vei incepe un „joc social” – tu il imiti pe el, el te imita pe tine. Propune-ti sa ai un act imitativ din partea lui la fiecare 2 minute. Nu uita sa stabilesti ce tip de prompt/recompensa vei folosi pentru asta.

Modeleaza acțiuni cu aceeași jucărie cu care el se joaca
La fiecare minut, dupa ce ai copiat 3-5 actiuni facute de el adauga o actiune noua. Asigura-te ca actiunea este suficient de clara si are toate sansele sa te imite (se uita la ce faci).

Numeste actiunea pe care o faci
In loc sa spui „Fa ca mine!” numeste-ti actiunea (scurt!). Vrei nu doar imitatie ci si dezvoltarea limbajului spontan – sa spuna spontan ce face, sa spuna in mod spontan ce fac ceilalti!

Foloseste actiuni din viata de zi cu zi
Urmareste ce face el cu jucariile in timpul liber si foloseste-le in joc. Ia actiuni pe care el le-a vazut la mama si la tata (dormit, mancat, gatit, spalat, maturat, reparat), actiuni din jocurile fizice (sarit, alergat).

Fa actiunea de 2-3 ori si apoi cere-i si lui sa te imite
Repeta actiunea de 2-3 si apoi intra in predare. 1. (Modeleaza actiunea – asteapta 3-5 secunde – nu o face) – 2. (mai arata-i o data – asteapta 3-5 secunde – nu o face) – 3. (mai arata-i o data – asteapta 3-5 secunde – nu o face) – 4. (Modeleaza actiunea – prompt imediat (aici trebuie sa alegi tipul de prompt potrivit copilului tau) – acces la recompensa. Dupa ce ti-a imitat actiunea (cu sau fara prompt) lasa-l un minut sa se joace asa cum vrea el si imita-i actiunile.

Testeaza actiunile invatate pe mai multe jucarii
Este important sa iti imite actiunea dintr-un set de jucarii, dar mai important este sa foloseasca actiunea respectiva pe un alt set de jucarii. Daca scoate si pune omuleti intr-o casuta testeaza sa vezi daca ii pune si intr-un camion, cutie, pat, cutie – piscina, etc. Daca foloseste plastilina pentru a face mancare la papusi, face mancare din plastilina si la animale? Nu trece testul? Intra cu ele in predare si asigura-te ca nu adaugi doar itemi in programul de imitatie, ci il ajuti sa construiasca, zi de zi, un repertoar puternic de imitatie spontana!

 

Alina Vlad (Bobarnac), BCBA

 

Sursa: Reciprocal Imitation Training – Brooke Ingersoll, PhD, BCBA Michigan State University

6 noiembrie 2019

0 responses on "Abilitatea de a imita spontan"

Leave a Message

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright 2019 DAAL Autism Project