• Pentru o mai buna identificare a semnalelor de avertizare pentru autism, puteti sa urmariti si colectia de clipuri video creata de First Sign – Autism Institute at Florida State University’s College of Medicine: https://autismnavigator.com
• La Universitatea Cambridge (Autism Research Centre) a fost creat testul CAST pentru evaluarea severitatii simptomelor de autism la copil: https://psychology-tools.com/test/cast
Daca exista suspiciuni puternice atunci faceti programare la un medic psihiatru pentru confirmarea diagnosticului. Pentru a primi diagnosticul, copilul trebuie sa indeplineasca cinci criterii din DSM-V.
Criteriile de diagnosticare DSM 5 (asociatia Americana de Psihiatrie 2013)
A. Deficite persistente în comunicarea socială și interacțiunea socială în contexte multiple:
1. Deficite în reciprocitatea social-emoțională, de exemplu, de la abordarea socială anormală și eșecul conversației normale înapoi și înapoi; la o partajare redusă a intereselor, emoțiilor sau afectelor; la eșecul de a iniția sau de a răspunde la interacțiuni sociale.
2. Deficiențe în comportamente comunicative non-verbale utilizate pentru interacțiunea socială, variind, de exemplu, de la comunicarea verbală și nonverbală slab integrate; la anomalii în contactul vizual și în limbajul non-verbal sau deficite în înțelegerea și utilizarea gesturilor; la o lipsă totală de expresii faciale și comunicare non-verbală.
3. Deficiențe în dezvoltarea, menținerea și înțelegerea relațiilor, variind, de exemplu, din dificultăți de adaptare a comportamentului pentru a se potrivi diferitelor contexte sociale; la dificultăți în a împărtăși joc imaginar sau în a-și face prieteni; la lipsa de interes pentru semeni.
B. Modele repetate, repetitive de comportament, interese sau activități, așa cum se manifestă prin cel puțin două dintre următoarele:
1. Mișcări motorii stereotipate sau repetitive, folosirea obiectelor sau vorbirea (de exemplu, stereotipii motorii simple, ciocanitul/ rasucitul jucăriilor sau a obiectelor, echolalia, fraze idiosincratice).
2. Insistența asupra similitudinii, a respectării inflexibile la rutina sau a modelelor ritualizate sau a comportamentului verbal nonverbal (de ex., Primejdie extremă la schimbări mici, dificultăți în tranziții, modele de gândire rigide, ritualuri de salut, trebuie să mearga pe acelasi traseu sau să mănânce mâncare în fiecare zi).
3. Interese foarte restrânse, fixate, care au o intensitate sau o concentrare anormale (de exemplu, un atașament puternic sau o preocupare de obiecte neobișnuite, excesiv de circumscrise sau de un interes perseverativ).
4. Hyper- sau hipo-reactivitate la inputurile senzoriale sau interese neobișnuite în aspecte senzoriale ale mediului (de exemplu, aparentă indiferență la durere / temperatură, răspuns negativ la sunete sau texturi specifice, miros excesiv sau atingere a obiectelor, fascinație vizuală cu luminile sau mișcarea) .
C. Simptomele trebuie să fie prezente în perioada de dezvoltare timpurie (dar pot să nu se manifeste pe deplin până când cerințele sociale nu depășesc capacitățile limitate sau pot fi mascate de strategii învățate).
D. Simptomele determină o afectare semnificativă din punct de vedere clinic în domeniile sociale, profesionale sau în alte domenii importante ale funcționării actuale.
E. Aceste tulburări nu sunt explicate mai bine prin dizabilitatea intelectuală (tulburare de dezvoltare intelectuală) sau întârzierea dezvoltării globale. De obicei, co-apar dizabilitatea intelectuală și tulburarea spectrului de autism; pentru a face diagnostice comorbide de tulburare a spectrului de autism și handicap intelectual, comunicarea socială ar trebui să fie sub cea așteptată pentru nivelul general de dezvoltare.
Deoarece criteriile DSM-5 ofera doar o descriere a comportamentelor, multi medici psihiatri utilizeaza instrumente de evaluare clinice standardizate, dezvoltate special pentru diagnosticarea autismului (TSA).
Evaluari clinice folosite pentru stabilirea diagnosticului de TSA
ADOS‑2 – Autism Diagnostic Observation Schedule™, Second Edition (ADOS™‑2, Programul de Observație pentru Diagnosticul Autismului™, Ediția a 2-a) este o evaluare standardizată, semi-structurată a comunicării, a interacțiunii sociale, a jocului/folosirii imaginative a anumitor materiale și a comportamentelor restrictive și repetitive în cazul persoanelor trimise către investigație, ca urmare a suspiciunii prezenței unor posibile tulburări din spectrul autist (TSA). Programul ADOS‑2 este varianta revizuită a Autism Diagnostic Observation Schedule™ (ADOS™, Programul de Observație pentru Diagnosticul Autismului; Lord, Rutter, DiLavore și Risi, 1999), recunoscut la nivel internațional ca “standardul de aur” al evaluării prin observație pentru diagnosticarea TSA (Kanne, Randolph, & Farmer, 2008; Ozonoff, Goodlin-Jones, & Solomon, 2005).
ADI-R – Autism Diagnostic Interview, Revised (Interviul de diagnosticare a autismului, revizuit) este recunoscut la nivel internațional, alături de ADOS, drept Golden Standard pentru evaluarea autismului.