Cat timp acordam identificarii functiei unui comportament problematic?

Toata echipa se uita la copilul care alearga in cerc, la inceput incet, apoi din ce in ce mai tare, intr-o spirala fara sfarsit. Toti isi pun aceeasi intrebare – De ce o face? Ce il face sa se ridice brusc de pe scaun si sa isi inceapa cercul, de fiecare data, pastrand acelasi tipar.
Teoretic, ca analist comportamental, stiu ca este in avantajul meu sa identific functia acestui comportament, deoarece am sanse mai mari sa-l inlocuiesc cu un comportament mai adecvat social. Totusi, nu intotdeauna reusim sa identificam cu acuratete functia unui comportament problematic sau sa-l inlocuim cu un substitut mai bun. Si asta pentru ca marea majoritate a comportamentelor problematice pot avea mai multe functii care se pot schimba rapid, pot fi disfunctionale pentru copil din orice punct de vedere (ex., sanatate, viitorul lui) si, ca atare, iti doresti sa le elimini cat mai repede, pot izola copilul nu doar pe termen scurt, ci pe termen lung si foarte lung. Ce face un analist comportament in aceasta situatie? Analizeaza rapid functia comportamentului problematic si, indiferent daca identifica functia lui sa nu, stabileste rapid o interventie pentru a reduce sau inlocui acest comportament. Indiferent daca intelege functia sau nu, analistul comportamental va incepe modificarea sau eliminarea acestui comportament disfunctional pentru copil. A sta foarte mult in observatie (saptamani sau chiar luni) pentru a „intelege” ceea ce incearca copilul sa „comunice” prin comportamentul problematic, si folosirea acesteia ca scuza pentru amanarea interventiei, il depriveaza pe copil de dreptul la o interventie eficienta. Cum poate un analist comportamental sa identifice functia unui comportament problematic? Ce trebuie sa faca pentru a modifica acest comportament? Cum stie ca interventia este eficienta?

 

In primul rand analistul comportamental stabileste stabileste functia comportamentului

Defineste operational comportamentul problematic (ce face si ce spune copilul) si comportamentul substitut (la fel, ce vrei sa faca si ce vrei sa spuna).
Colecteaza date in baseline (poti folosi colectarea de date structurata pe Antecedent – B/Comportament – Consecinta).

Identifica functia comportamentului problematic (nu ai suficiente date sau ai variabilitate in date – poti folosi Instrumentul de screening al analizei funcționale (FAST), creat de Iwata si colegii lui, un chestionar cu 16 intrebari cheie legate de antecedentele și consecintele care ar putea fi corelate cu apariția comportamentului problematic. Intrebarile sunt organizate în 4 categorii bazate pe functiile care mențin comportamentele problematice). Nu ai in continuare suficiente date? Analistul comportamental poate sa stabileasca conditiile de masurare a comportamentul problematic in analiza functionala.

 

In al doilea rand stabileste si implementeaza interventia pe baza functiei comportamentului problematic cu acordul scris al parintelui.

Stabileste o interventie bazata pe functia comportamentului
Maximizeaza succesul interventiei prin training pentru parinti si terapeuti (foloseste structura validata – Behavior skill training – Analistul comportamental scrie interventia si o discuta cu echipa – modeleaza interventia – terapeutul si parintele practica interventia – analistul comportamental ofera feedback).
Implementeaza interventia (se reia toata structura de training daca interventia nu este implementata cu acuratete)

 

In al treilea rand evalueaza eficienta interventiei.

Frecventa/Durata sau procentul comportamentului problematic variază în funcție de momentele zilei, locații sau programe – Analistul comportamental poate sa iti recomande sa faci sesiuni de overlaping (doi terapeuti pe sesiune) in care amândoi să colecteze date și le analizeze impreună. De asemenea, poate sa iti recomande sa restabilește structura sesiunii și intervalele orare in care sa se tina interventia.
Frecventa/Durata sau procentul comportamentului problematic variază în funcție de terapeuti – Se reia trainingul de implementare a interventiei.
Frecventa/Durata sau procentul comportamentului problematic nu se modifica semnificativ (5 – 10 sesiuni) – Analistul comportamental modifica/schimba interventia.

 

Concluzie? Fara o interventie eficienta pe comportamentele problema ducem bulgarele de sare dupa noi in sesiune – zero impact asupra accelerarii ratei de invatare, zero impact asupra unui criteriu de diagnosticare – comportamentele problematice, stereotipe si auto-stimulative raman neatinse, indiferent daca copilul lucreaza 2, 4, 6 sau 8 ore pe zi.

 

Surse:
Iwata BA, Deleon IG, Roscoe EM. Reliability and validity of the functional analysis screening tool. Journal of Applied Behavior Analysis. 46: 271-84

Ennio Cipani. E. (2018). Functional Behavioral Assessment, Diagnosis and Treatment. New York, NY: Springer Publishing

6 noiembrie 2019

0 responses on "Cat timp acordam identificarii functiei unui comportament problematic?"

Leave a Message

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright 2019 DAAL Autism Project