Cu totii suntem de acord ca imitatia este vehiculul prin intermediul caruia invatam o varietate de abilitati cu un minim de predare. De asemenea, suntem de acord ca in viata de zi cu zi, in functional, nu este suficient doar sa fim capabili sa imitam actiunile celorlalti. Mai avem nevoie de capacitatea de a discrimina cand, in ce contexte si cu ce consecinte pot fi copiate actiunile (ex., vad o persoana care baga mana in nas la masa – mai copiez aceasta actiune in acest context?).
Abilitatile mai avansate, cum ar fi raspunsurile din interactiunea sociala, respectarea regulilor clasei sau ale unui joc in progres sunt identificate rapid de catre copiii care imita rapid si spontan. Chiar daca nu sunt siguri de raspuns isi urmaresc colegii si raspund similar (ie., aleg un copil din grup si ii copiaza raspunsul).
De multe ori parintii copiilor cu autism isi doresc sa-si trimita copilul cat mai devreme in gradinita pentru a-i oferi ocazii multiple sa interactioneze, sa socializeze si sa invete de la ceilalti copii. Si de ce nu, sa fie expus la limbajul adecvat copiilor de varsta lui. Dar, pentru ca un copil sa invete de la ceilalti trebuie sa fie capabil sa urmareasca actiunile celorlalti si sa le imite. Fara aceasta capacitate de a urmari si a copia actiunile altora, copilul nu va putea invata noi abilitati. Singura cale de invatare disponibila pentru ei ramane predarea prin intermediul promptului fizic (te ajut fizic sa faci ce fac ceilalti- pentru ca inca nu stii sa le copiezi actiunile). Doar ca acest mod de predare, desi este fantastic la inceput, devine o fundatura. Cand nu-i mai poti preda abilitati prin intermediul promptului fizic cum o sa-l mai ajuti sa invete?
* Daca nu-i urmareste pe ceilalti, cum ii predam aceasta abilitate?
Doua strategii simple pe care le poti face in fiecare zi:
* In timpul plimbarilor zilnice – mergeti unul langa celalalalt. Copilul poate sa mearga langa tine, sa se opreasca, sa schimbe directia de mers. La inceput cu prompt fizic. Nu uita sa respecti unitatea de invatare inca de la inceput ([SD(instructie): Ma opresc – Prompt fizic: Il opresc din mers – Consecinta: Acces la recompensa alimentara & sociala]. Apoi, dupa cateva 3-5 repetitii incearca sa retragi promptul fizic. Predarea va arata asa SD: Ma opresc – Raspuns independent: Se opreste si el – Consecinta: Acces la recompensa alimentara & sociala). Ce vrei sa-l inveti? Sa-i urmareasca pe ceilalti si sa-si ajusteze comportamentul in functie de actiunile celorlalti. Aceasta abilitate este urmarita in ABLLS-R in doua arii distincte: Limbaj receptiv (C7. Realizează acțiuni în situații de rutina) si Interactiune sociala (L25. Își modifică comportamentul în funcție de acțiunile partenerului).
* Sa carati impreuna un obiect mai mare (o cutie cu cateva jucarii). Aceasta sarcina ii va cere sa fie atent la tine cand ridici cutia, cand incepi sa mergi, cand o ridici pe masa. La fel, poti incerca si cu jocul cu o patura sau cu o parasuta (ii vei cere sa fie atent cand o ridici, cobori, o lasi pe podea). Aceasta abilitate este urmarita in ABLLS-R in aria de Joaca (K13. Participă la jocuri coordonate de ceilalți copii).
Cercetarile in ABA pe imitatie si recunoasterea importantei acesteia in dezvoltarea copilului au inceput inca din 1965 o data cu studiile publicate de Bijou si Baer (Bijou, 1993; Bijou & Bear, 1965). Mai aproape de noi, in 2008, Dr. Partington a creat un instrument puternic pentru evaluarea abilitatilor imitative (PISA), grupate in 12 domenii, organizate de la simplu la complex, insumand 108 raspunsuri. Si asta doar pentru a evalua daca copilul are un repertoar generalizat de imitatie. Altfel spus, imita el spontan o varietare de actiuni?
Domeniile urmarite in PISA:
1. Imita actiuni simple cu obiectele
2. Imita actiuni motorii cu mainile
3. Imita actiuni stative vs kinetice
4. Imita actiuni motorii cu picioarele
5. Imita actiunii motorii fine
6. Imita actiuni la nivelul fetei si a gurii
7. Imita o secventa de actiuni
8. Imita expresii faciale
9. Imita actiuni insotite de vocalizari
10. Imita miscari ale corpului
11. Imita actiuni in oglinda
12. Imita o actiune de la distanta
* In urmatoarele carti gasesti evaluarea PISA:
* Success on the Spectrum: How to Teach Skills to Individuals with Autism: https://partingtonbehavioranalysts.com/…/success-on-the-spe…
* Getting Started: Developing Critical Learning Skills for Children on the Autism Spectrum: https://partingtonbehavioranalysts.com/…/getting-started-de…
* Cum faceti evaluarea abilitatilor imitative in format DTT (discrete trial)?
Ai nevoie de: 2 tobe, 2 bete, o carte, 2 cuburi, un camion, o cutie, un garaj
Cadrul de evaluare: fata in fata, de o parte si de cealalta a mesei
* Evaluare:
1. Astepti sa se uite la tine.
2. Cand se uita la tine – Spui „Fa ca mine/Poti sa faci asta/Fa cum fac eu”/etc. si realizezi actiunea pe care vrei ca el sa o imite
3. Astepti 3-5 secunde raspunsul lui
4. Daca imita actiunea treci la urmatoarea actiune.
5. Daca nu imita actiunea, nu face nimic, face o alta actiune…repeti pasul 2 si 3 (repeti instructia, faci actiunea si astepti 3-5 secunde raspunsul lui)
6. Daca nici de aceasta data nu imita corect treci la urmatoarea actiune din lista de evaluare.
7. Noteaza cum a raspuns: „+”: corect, „-„: incorect, „NR”: non-raspuns
La fiecare 2-3 instructii incurajeaza-l ca incearca (indiferent daca raspunde corect sau nu). Daca rapunde rapid, cu usurinta, o data sau de doua ori considera actiunea invatata.
* Cum ii predai imitatia in DTT?
* In faza de achizitie:
1. Astepti sa se uite la tine
2. Cand se uita la tine – Spui „Fa ca mine/Poti sa faci asta/Fa cum fac eu”/etc. si realizezi actiunea pe care vrei ca el sa o imite
3. IMEDIAT il ajuti fizic sa faca actiunea
4. Ii oferi IMEDIAT accesul la recompensa (aliment, jucarie) si lauda-l puternic si cu animatie (foloseste gesturi ample, razi, bati din palme, etc). Tu stii mai bine ce ii place!
5. Repeta de 3-5 ori secventa de la 2 la 5. La fiecare repetitie incearca sa il ajuti din ce in ce mai putin. Nu uita de recompensa si de unitatea DTT (Cerinta – raspuns (cu sau fara prompt) – recompensa)! Vrei sa il ajuti sa inteleaga relatia directa dintre actiunea lui, cerinta si recompensa!
6. Testeaza actiunea fara prompt. Daca imita actiunea independent de 3 ori consecutiv, dar NU IN ACEEASI LECTIE (testezi o data – raspunde corect – pauza de joaca de 3/5 minute – te intorci la lectie – testezi a doua oara si raspunde corect – pauza de 10-15 minute – te intorci la lectie – testezi a treia oara si raspunde corect – introduci alta actiune)
7. Daca dupa ce a raspuns corect de 2-3 ori incepe sa nu mai raspunda corect – asteapta 3-5 secunde – Repeta instructia si actiunea – Daca nici acum nu raspunde – asteapta 3-5 secunde – Repeta instructia si actiunea si ajuta-l fizic sa faca actiunea – reia tot procesul de predare).
Exista doua proceduri de corectare a raspunsurilor incorecte : 1) Sansa de a raspunde corect – sansa de a raspunde corect – prompt daca dupa 2 sanse/dupa doua cerinte nu ai raspuns corect. Lovaas a folosit aceasta metoda de corectare a erorilor si ea apare sub denumirea de NU NU PROMPT. Secventa intreaga folosita de Lovaas este NU NU PROMPT. NU NU PROMPT. PROMPT PROMPT PROMPT. A doua procedura este: Model (Iti arat/iti spun ce trebuie sa faci) – Prompt – Distractor (o sarcina la care stie sa raspunda) – Test din nou pe actiune.
Exista si o a treia procedura de folosire a promptului: Prompt imediat (0 secunde – il ajut imediat dupa ce am terminat de facut actiunea) – Prompt 1/2 secunde (astept 1/2 secunde dupa ce am facut actiunea – nu face nimic in aceste 1/2 secunde – il ajut) – Prompt 3/5 secunde (astept 3/5 secunde dupa ce am facut actiunea – nu face nimic in aceste 3/5 secunde – il ajut). Practic el trebuie sa bata promptul – sa raspunda mai rapid decat tine.
Indiferent ce tip de procedura alegi sa folosesti recomandarea mea este sa o respecti si sa nu incerci sa faci un mixt de proceduri.
* In faza de invatare (are doua actiuni la care a raspuns in lectii separate):incearca sa ii ceri actiunile in mod aleator (bate din palme, pune cubul in camion, bate in toba, etc). Regula este sa ii ceri o actiune o data, de maxim doua ori si apoi sa treci la o alta actiune.
1. Astepti sa se uite la tine
2. Cand se uita la tine – Spui „Fa ca mine/Poti sa faci asta/Fa cum fac eu”/etc. si realizezi actiunea pe care vrei ca el sa o imite
3. Daca imita actiunea ii oferi IMEDIAT accesul la recompensa (aliment, jucarie) si recompensa sociala: lauda-l puternic si cu animatie (foloseste gesturi ample, razi, bati din palme, etc). Variaza ambele tipuri de recompense!!!
4. Daca nu imita actiunea, nu face nimic, face o alta actiune…repeti pasii 1 – 3 (repeti instructia, faci actiunea si il ajuti sa raspunda. Apoi, repeti cerinta fara prompt. Daca ai ales o procedura de corectare a erorilor foloseste-te de ea pentru a-l ajuta sa raspunda independent.
5. Daca imita actiunea in 3 ocazii consecutive (nu in aceeasi lectie – o data dimineata, a doua oara il testezi la pranz si a treia oara a doua zi) considera actiunea invatata si introduci urmatoarea actiune din lista.
0 responses on "Evaluarea abilitatilor imitative - Evaluarea PISA (Dr. Partington)"