Damian I. Nedescu este tatal primului copil diagnosticat cu autism infantil si recuperat cu ajutorul analizei comportamentale aplicate in urma cu cincisprezece ani, in Europa de Est. Dupa reusita legata de propriul copil, a continuat lupta cu sistemul promovand ABA in Romania, creand situl www.autism. ro si forumul unde sunt postate peste 20.000 articole din domeniul autismul, a fondat centrul Horia Motoi si a militat pentru scaderea varstei de diagnosticare. De-a lungul timpului a promovat analiza comportamentala aplicata (ABA) ca prima interventie la copilul mic cu TSA si schimbarea conceptiei legata de copii cu autism si sansele lor de recuperare.

Impreuna cu Alina Bobarnac si centrul Horia Motoi au adus in Romania primul curs postuniversitar acredidat de BACB (Behavior Analyst Certification Board) in anul 2011 si care s-a transformat de-a lungul timpului in singura „fabrica” locala de analisti comportamentali. Incepand cu anul 2009 a introdus analiza comportamentala aplicata in companii, in pregatirea departamentelor de vanzari sau marketing precum si in zona de resurse umane, eficientizand diverse organizatii in Mexic, Statele Unite ale Americii si Romania.

Incepand cu anul 2018 a fondat, impreuna cu Alina Bobarnac, DAAL Autism Project. Ca director al proiectului Damian este implicat activ in creearea si implementarea unui sistem eficient de management al echipei din jurul copiilor din coordonarea CCR (centrul de coordonare si resurse DAAL), consilierea parintilor precum si creearea de curicule de formare pentru parinti si terapeuti in domeniul analizei comportamentale (ABA).

Alina Vlad (Bobârnac), absolventa a facultatii de psihologie, este analist comportamental acreditat BCBA, unul din membrii echipei create in jurul primului copil recuperat din Europa de Est in urma cu cincisprezece ani. In anii care au urmat recuperarii lui Radu, Alina s-a specializat in analiza comportamentala aplicata (ABA) in UK, urmand masterul la Universitatea Wales – Swansea in analiza comportamentala aplicata (ABA) sub coordonarea lui Neil Martin, Mecca Chiesa si Louise McHugh, concomitent facand parte din echipa UKYAP – multi-site UCLA Young Autism Project unde a devenit cel mai tanar coordonator din istoria organizatiei.

Dupa mai bine de cinci ani petrecuti in Marea Britanie specializandu-se in analiza comportamentala, in anul 2010 a decis sa se intoarca in Romania, unde impreuna cu Damian I. Nedescu si centrul Horia Motoi au adus primul curs postuniversitar BCaBA ( apoi BCBA/BCaBA), al carei lector este si in prezent, sub egida Clemson University-Romania. In anul imediat urmator, 2012, a fondat centrul New Odyssey si a implementat analiza comportamentala in interventiile asupra copiilor cu TSA. Rezultatele nu s-au lasat asteptate si in urmatorii cativa ani, sub bagheta Alinei si a echipei create in centru, mai multi copii au fost recuperati si integrati in scoli de masa.

In anul 2018 s-a retras, la fel ca si Damian, din orice alte proiecte si organizatii si au fondat impreuna DAAL Autism Project. In calitate de director al proiectului Alina este implicata activ in programele de training al coordonatorilor DAAL, monitorizarea clinica a progreselor copiilor din CCR (Centrul de Coordonare si Resurse – DAAL) precum si in crearea de programe de formare pentru parinti si terapeuti in diverse domenii din cadrul analizei comportamentale aplicate.

Copyright 2019 DAAL Autism Project