Centrul de Coordonare si Resurse (CCR)

• Eligibilitate: familia a participat la cursul pentru parinti „Program pentru Copilul Meu” (PCM)

• Varsta copilului: 2 – 4 ani

• Diagnostic: TSA, fara alte afectiuni neurologice asociate 

• Numar de ore minim pentru inscrierea in CCR: 30 de ore pe saptamana (6 ore/zi)

Cost lunar: 1500 lei

Evaluarea si re-evaluarea copilului: Evaluarea se face la inceputul inscrierii in programul CCR si apoi la fiecare 4-6 luni. Evaluarea dureaza 4-5 zile, 3 ore/zi. Evaluarea/re-evaluarea copilului include urmatoarele instrumente:

ABLLS-R ( 544 de competente din 25 de domenii de dezvoltare, inclusiv limbaj, interactiune sociala, auto-servire, abilitati academice si motrice) – J. W. Partington, Ph. D., BCBA-D

SPACE ( Instrumentul de evaluare a dezvoltarii jocului si a comunicarii sociale – Dr. Connie Kasari)

Monitorizarea progresului si structura de coordonare lunara:

3 sedinte lunare: 2 sedinte clinice (4 ore) si o sedinta de coordonare (6 ore).

 Feedback saptamanal oferit de coordonator/ Alina Vlad (Bobarnac) direct pe secventele video incarcate de parinte pe platforma centrului – ABA Toolkit

•  Coordonatorul, in functie de nevoile copilului si ale echipei, poate sa tina doua sedinte de coordonare intr-o luna sau chiar sa sustina o sedinta 1:1, coordonator- copil.

Trainingul terapeutilor din CCR oferit de DAAL Autism Project:

 88h/an – training tinut de Alina Bobarnac, BCBA

•  40h/an (4h/luna), respectiv 60h/an – training condus direct de coordonatorul copilului

Implicarea parintelui si a coordonatorului in progresul copilului

  • * Monitorizarea copilului se face pe platforma ABAtoolkit.com. Parintele are acces la dosarul online al copilului lui, organizat de coordonator (PIP – protocoale, interventii). Pentru a fi eficienti le vom cere parintilor montarea unei camere de luat vederi cu microfon in locatia in care se desfasoara sesiunile de terapie si filmarea sesiunilor de terapie.
  • * DAAL Autism Project nu angajeaza direct terapeuti pentru familiile din coordonare. Angajarea, plata si managementul tuturor terapeutilor cade exclusiv in sarcina parintilor. In schimb, ne asiguram prin cursurile lunare dedicate exclusiv terapeutilor de implementarea cu fidelitate a interventiilor propuse.
  • * Prezenta la sedintele clinice si de coordonare este obligatorie, atat pentru parinti (minim unul dintre ei), cat si pentru terapeutii din echipa.
  • * Punerea in aplicare a protocoalelor prezente in PIP asa cum sunt scrise si cum sunt explicate de catre coordonator este esentiala in colaborarea DAAL – familie. Modificarea programului se poate face in cadrul uneia din sedintele saptamanale (clinica sau de coordonare). Din momentul in care intreaga echipa a stabilit un plan de interventie, acesta ramane neschimbat pana la urmatoarea sedinta sau pana cand echipa, in intregul ei, decide altfel.
  • * Colectarea de date, inregistrarea acestora in platforma si inregistrarea video a anumitor programe, la cererea coordonatorului este esentiala in monitorizarea progresului copilului sau depistarea rapida a interventiilor ineficiente.

Coordonator ABA

Coordonatori ABA – Bucuresti: Ana Hodea, Diana I. Alexandrescu, Paula Velea. Ana Hodea si Diana I. Alexandrescu au urmat Cursul de Analiza Comportamentala Aplicata BCBA/BCaBA Clemson University – România. Paula Velea este inca studenta in acest curs.

Coordonatori ABA – Cluj: Erika Solymosi, BCaBA

Internship (pentru pozitia de Coordonator ABA): Andreea S. Vanea

Coordonarea clinica a coordonatorilor DAAL Autism Project: Alina Bobarnac, BCBA

Suport in managementul si organizarea echipei: Damian I. Nedescu

Copyright 2019 DAAL Autism Project